zwycięska (300zł) praca użytkownika Skalar. z majowego konkursu SFD.pl. -------------------------------------------------------------- Zacznijmy od najważniejszego czynnika wpływającego na efekty naszej pracy, na wygląd naszego ciała. Jest nim dieta. Odpowiednio rozłożone kalorie w ciągu dnia, odpowiednie proporcje między substancjami odżywczymi [...]
[...] Kobiety ciężarne - 1,5 Z białkiem to jest tak: jeśli jest go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - to też bardzo niedobrze. Naturalnie, odnosi sie to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje sobie z nimi radę. Ale jeśli np. ktoś objada się przez całe lata mięsem, to niech się nie [...]
[...] na następny dzień).Następnie można powiedzieć zaczyna się kolejna faza NAJWAŻNIEJSZA . Organizm bowiem oprócz tego że "naprawia" uszkodzone włókna mięśniowe to robi to z nadmiarem.Tzn.następuje faza adaptacji mięśnia , organizm chcąc być gotowym na kolejny wysiłek o podobnej intensywności broni się w ten sposób że sprawia , że nasze mięśnie [...]
[...] nabywanie tkanki mięśniowej jest możliwe. Odpowiedź jest prosta - nie jest to możliwe. Jest to wynikiem wielu zależności które rządzą organizmem. Kardynalnym argumentem jest nadmiar kalorii potrzebny do zwiększenia masy ciała i rola insuliny która wpływa na transport aminokwasów do komórek mięśniowych i odkładanie nadmiaru spożytych węglowodanów [...]
[...] w warunkach jak najmniejszego dostepu światła i powietrza czyli szczelnie zamykać kubeczki z masłem czy margaryną, przykrywać nakrywką naczynia z potrawami. Niedobór i nadmiar witaminy A Objawy niedobru witaminy A: Do najczęściej spotykanych i najłatwiejszych do zaobserwowania należy tzw. kurza ślepota czyli zaburzenie widzenia w warunkach [...]
[...] stopniowo. Dzięki temu organizm może się przyzwyczaić i zwiększyć swoją zdolność do transportu glutaminy, by bardziej skutecznie docierała ona do mięśni. W przeciwnym razie nadmiar poszedłby na straty. Gdy już organizm się przyzwyczai, co ma miejsce po tygodniu, można zwiększyć dawkę o dodatkowe 10g. Można to robić co tydzień, aż dojdzie się do [...]
[...] skórze witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - zwłaszcza witamin A, E i D. Dlatego ważna jest odpowiednia proporcja tłuszczu w diecie, tj. do 30 proc. Niedobór tłuszczu, przy nadmiarze węglowodanów, wywołuje niedobór w/w ważnych dla zdrowia witamin. Ale nie mniej szkodliwy jest nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój wołowy). Szkodzi [...]
[...] Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA) Ciekawostki: • sód jest antagonistą potasu, • sód występując w nadmiarze, wiąże wodę w organizmie prowadząc do nadciśnienia, obrzęków, a nawet przewodnienia, • w soli stołowej znajduje się 39% czyli jedna łyżeczka od herbaty zawiera [...]
[...] Jesli tak to dobrze - jeśli nie to warto kilka słów poświecic PCT. Po zastosowaniu przeroznych srodkow (saa/ph) ktore aromatyzuja, konwertuja w naszym organizmie powstaje nadmiar hormonow oraz ich metabolitow. Kraza one w krwiobiegu nie pozwalajac naszemu organizmowi w "dojsciu do siebie". Oprocz tego nasz uklad HPTA (*1) jest zablokowany w [...]
[...] Monohydrat kreatyny, w nie naruszonej formie, wchłaniany jest w jelicie. W komórce mięśniowej, poprzez przyłączenie fosforu, tworzy się fosfokreatyna. Fosfor występuje w nadmiarze w komórkach mięśniowych i nie stanowi w związku z tym czynnika ograniczającego. Spożycie właściwych form aktywnych (fosfokreatyna i ATP) są natomiast bezużyteczne, [...]
[...] naszej codziennej diecie. W przeciwnym razie l-karnityna będzie oddziaływała na tłuszcze przez nas zjadane, względnie na kwasy tłuszczowe wyprodukowane przez naszą wątrobę z nadmiaru zjadanych węglowodanów, a nie na tłuszcz zgromadzony w komórkach tłuszczowych. Zawsze najpierw nasz organizm będzie się starał pozyskać energię z aktualnie [...]
[...] Monohydrat kreatyny, w nie naruszonej formie, wchłaniany jest w jelicie. W komórce mięśniowej, poprzez przyłączenie fosforu, tworzy się fosfokreatyna. Fosfor występuje w nadmiarze w komórkach mięśniowych i nie stanowi w związku z tym czynnika ograniczającego. Spożycie właściwych form aktywnych (fosfokreatyna i ATP) są natomiast bezużyteczne, [...]
[...] Rutyna sprawia ,że psychika nam „wysiada" jedzenie nie jest już takie przyjemne i staję się dla nas przymusem. Monotonna dieta jest niebezpieczna, ponieważ dostarcza w nadmiarze pewnych składników odżywczych (co za dużo to niezdrowo oraz prowadzi do niedoboru pozostałych składników. Konsekwencją są zaburzenia funkcjonowania całego [...]
[...] jedzą znacznie za dużo. Jednak większość z nas może sobie pozwolić na nieznaczną ilość toksyczności. Ta toksyczność pochodzi głownie z azotu. Kiedy wytwarzamy energię z nadmiaru białka to musimy odciąć aminokwasy, wyjąć azot i ten proces tworzy nowe związki takie jak amoniak. Amoniak jest bardzo toksyczny w naszym ciele. Musimy wytworzyć [...]
[...] Monohydrat kreatyny, w nie naruszonej formie, wchłaniany jest w jelicie. W komórce mięśniowej, poprzez przyłączenie fosforu, tworzy się fosfokreatyna. Fosfor występuje w nadmiarze w komórkach mięśniowych i nie stanowi w związku z tym czynnika ograniczającego. Spożycie właściwych form aktywnych (fosfokreatyna i ATP) są natomiast bezużyteczne, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] wiele sposobów, z których najistotniejszy moim zdaniem to obniżenie poziomu cholesterolu we krwi – więc mają wpływ na ograniczenie ryzyka wystąpienia miażdżycy. Oczywiście nadmiar tłuszczy może zachwiać równowagę organizmu co przełoży się na obniżenie odporności a tego byśmy nie chcieli – we wszystkim ważny jest UMIAR. Przejdźmy teraz do [...]
[...] diety wegetariańskiej, wegańskiej (roślinnej) czy innej. Wiele warzyw, np. fasola, groszek, kukurydza czy brokuły, zawiera dużo białka, poza tym pomagają w zneutralizowaniu nadmiaru kwasów, który może prowadzić do utraty składników mineralnych, takich jak wapń - stąd zwiększone ryzyko osteoporozy u osób często jedzących mięso. [...]
[...] kreatyny w dawkach 5g bez ładowania). Pozostałe 20-30% osób nie reaguje na kreatynę ani przy jednym, ani przy drugim sposobie dawkowania. Gdy mięśnie są już nasycone, nadmiar kreatyny wydala się w postaci kreatyniny. Wybaczcie nam teraz nieco wywodów naukowych. Z moczem wydala się dziennie 14 -26 mg kreatyniny na kilogram wagi ciała. [...]
[...] która wynosi ok. 160 mmol/kg. Dlatego kompletnie nie ma sensu stosowanie dawek rzędu 20-30g przez okres kilku miesięcy - bo po prostu tego poziomu się nie da przeskoczyć! A nadmiar kreatyny zostanie wydalony! Kilka badań: Creatine ingestion favorably affects performance and muscle metabolism during maximal exercise in humans [...]
[...] szkodliwe dla zdrowia (Dieta Dukana / Atkinsa). Przy nadmiernej podaży białka podtruwamy organizm produktami jego przemiany (CO2, amoniak), dodatkowo organizm musi wydalać nadmiar azotu w postaci mocznika, przy czym wskutek tego traci dużo energii niezbędnej do życia oraz syntezy białka ustrojowego. Aby usunąć nadmiar azotu w postaci mocznika [...]